Krönikor
KRÖNIKOR
De personliga perspektiven
Klimatanalys Norr har samlat personliga reflektioner från människor som i många år engagerat sig i miljöfrågor i Norr- och Västerbotten.


Från Aitik till Laver – elektrifiering till vilket pris?
Det har sagts många gånger men måste sägas igen och igen: om alla i världen ska köra runt i tunga elbilar och kolet i alla våra industrier ska bytas mot el – och vätgas ur el – så blir det mycket stora ingrepp i naturen, i Sverige och andra länder. Till exempel mer älvutbyggnad, mer kärnkraft (och uranbrytning) och massivt med vindkraft i landskapen. Och så fler koppargruvor.

När Northvolt kom till stan
På första informationsmötet som vd Peter Carlsson höll hade man valt en stor lokal. Den rymde 850 personer, men alla fick ändå inte plats. Så stort var intresset, som var positivt. Visst fanns motståndare till etableringen. De var av den sort som sa på typiskt skelleftemaner: ”Det kommer aldrig att gå”.

Pittbull och bulldozer fattar beslut för Kiruna
Regeringen borde ju istället, med insikt om alla uppoffringar Malmfältskommunerna redan gör, omedelbart satt sig på tåget och rest till Kiruna för att i lugn och ro bena upp problemen. ”Bulldozern” vet absolut inte vad som är bäst för Kiruna och tycks ej heller veta vad så kallad grön omställning medför i form av intressekonflikter.

Ett sent uppvaknande
I ett sent uppvaknande såg jag plötsligt gigantiska hyggen, där det tidigare hade varit gammelskog. Tallplanteringar med contorta sköt i höjden och utan annan egentlig markvegetation. Gruvorna, som jag tidigare bara betraktat som förutsättningar för uppehälle, började irritera mig med sina enorma gråbergsupplag och märkliga utsläpp och för att inte tala om gigantiska sand- och slammagasin.

Tankar om varför Fertiberia dyker upp i Norrbotten
Någon gång efter 2010 är bilden att industrier står på kö för att investera i Norrbotten. Det finns en logik i att den största industristrukturen i länet, stålframställningen från gruvor till masugnar, som står för gigantiska utsläpp av fossilt kol måste antingen läggas ner eller ställa om sin produktion för att inte förstöra klimatet.

Stötfångare för klimatet
I somras såg jag en ren med hornen insnärjda i elkabel springa längs kanten av E 45:an mellan Jokkmokk och Arvidsjaur. Minnet av den ståtliga renen, med elkabeln släpande långt efter sig, har för mig blivit en sinnebild för samebyarna som stötfångare av, inte bara klimatförändringarna, utan också av elektrifieringen av industrin och det som kallas ”den gröna omställningen”.