Kaunisvaara

Foto: Burban Studios

Gruvplanerna vid Kaunisvaara i Pajala kommun har en besvärande historia. Flera problem kvarstår efter att bolaget Kaunis Iron tog över efter Northland Resources jättekonkurs. Lokalbefolkningen, renskötseln, miljö och klimat drabbas alla – men allvarligt är de nio dödsfallen i olyckor med malmtransporter på landsväg. Kaunis Iron planerar trots detta utökning, som de fått tillstånd för. 

 

De tidigare ägarna, Northland Resources, försattes i konkurs i december 2014, efter att priset på järnmalm fallit drastiskt på världsmarknaden under året. Gropens väggar runt avfallsdammen gav efter bara efter några månader, då egentliga dammvallar saknades. Detta ledde till att avfallssand gled ut i det kraftigt underdimensionerade klarningsmagasinet. Skulderna uppgick till 14 miljarder kronor och har kallats den största konkursen i Sverige sedan Kreugerkraschen, skriver Arne Müller i sin bok Norrsken – Drömmen om den gröna industrin

 

Kaunis Iron köpte gruvan av konkursboet, och har brutit järnmalm sedan juli 2018, som mals till pulver, så kallad malmslig. Verksamheten fortsatte bedrivas av de nya ägarna, på punkt efter punkt, i strid med gällande tillstånd som utfärdades av Finsk-svenska gränsälvskommissionen 2010. 

      • Metoden för avfallsdeponering fungerar fortfarande inte som planerat, då sandmagasinet/avfallsdammen har fel konstruktion. 
      • Avfallet, som delvis är svavelhaltigt, är inte så ofarligt som det påstods i ansökan. 
      • Klarningsdammen har en tiondel så stor kapacitet (8%) som den som angavs i tillståndsansökan. 
      • Grundvattensänkningen blev långt större än beräknat, upp till 16 meter istället för några decimeter, och har skadat ett stort myrområde. 
      • Transporterna sker delvis på landsväg, vilket är på annat sätt än som uppgavs i ansökan. 

Sommaren 2018 återkallade Naturvårdsverket tillståndet för Kaunis Irons gruva i Tapuli, och anrikningsverket i Kaunisvaara i Pajala. Anledningen var att företaget avvikit från de tillstånd de hade för verksamheten. Naturvårdsverket kritiserade ansökan, bland annat för att gruvan ligger på värdefull myrmark. En dom i Mark- och miljödomstolen som meddelades i januari 2022 gav Kaunis Iron rätt att fortsätta bryta järnmalm i gruvan i Kaunisvaara. I en deldom i Mark- och miljödomstolen, som kom i december 2022, fick Kaunis Iron dessutom tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt och utökad gruvverksamhet vid Tapuli samt att de får öppna två nya dagbrott; Palotieva och Sahavaara. 

 

Domen har överklagats av 14 organisationer, myndigheter och privatpersoner, bland annat Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Älvräddarnas Samorganisation, Gabna sameby, finska organisationer inom turism, renskötsel och miljö samt privatpersoner. Bland de överklagande finns inte länsstyrelsen, Naturvårdsverket eller Havs- och vattenmyndigheten, vilket betyder att de myndigheterna – som tidigare sagt nej till planerna på fortsatt miljötillstånd – nu anser att domen och tillståndet med uppdaterade villkor är tillräckliga för att godta en fortsatt gruvbrytning i Pajala. Kaunis Iron fick verkställighet på det nya tillståndet, och möjlighet att ta det i bruk för nuvarande verksamhet i Tapuli dagbrott, trots att domen överklagades. För att ta det nya tillståndet i bruk krävdes dock att Kaunis Iron lämnar en ekonomisk säkerhet på 150 miljoner kronor, ifall bolaget går i konkurs. Pengarna ska gå till en återställning av området – i den mån det är möjligt. 

 

Samlad påverkan

I slutet av 2024 deltog bland annat Naturskyddsföreningen Norrbotten i domstolsförhandlingen i Pajala med Mark- och miljööverdomstolen, om Kaunis Irons planer på utökad gruvbrytning med nya gruvor i Palotieva och Sahavaara. 

 

I ett debattinlägg efter förhandlingar skriver Naturskyddsföreningen Norrbotten bland annat att gruvplanerna i Kaunisvaara kan inte ses isolerat. Torneälven påverkas redan av LKAB i Kiruna och Svappavaara, Viscaria och vid drift även gruvan i Mertainen. Nu finns även ett godkännande för Talgas grafitgruva i Nunasvaara, och det pågår en förhandling om en järngruva i Hannukainen på finska sidan. Miljöbelastningen från varje gruva kan vara acceptabel, men den samlade påverkan är alarmerande. I februari 2025 meddelades det att Mark- och miljööverdomstolen skjuter upp datumet för domen kring Kaunis Irons fortsatta och utökade gruvverksamhet i Tapuli, Sahavaara och Palotieva. 

 

Hårt slag mot rennäringen

En studie som gjorts i samarbete mellan Stockholm Environment Institute, Muonio sameby och Svenska samers riksförbund visar att driften av järnmalmsgruvan i Kaunisvaara påverkat samebyn Muonio på en rad områden som tydligt överstiger den begränsade inverkan som förutsågs då tillstånd gavs. Enligt undersökningen syns effekterna av gruvdriften i form av markförluster för samebyn, i störningar av renhjorden och slitage på betesmarker. Det har lett till försämrad hälsa hos djuren, vilken i sin tur medfört minskade slaktvikter och ekonomiska förluster. Gruvan har även resulterat i sociala och kulturella effekter, till exempel att unga i samebyn inte vågar satsa på renskötsel, vilket riskerar att slå ut en hel generation av renskötare.

Betydande koldioxidutsläpp från lastbilarna

Transporterna orsakar betydande koldioxidutsläpp, och under Northland Resources tid var planen att malmslig från Kaunisvaara skulle transporteras på ny järnväg på svenska sidan till en hamn i Finland. Sedan tillståndet beviljats ändrade bolaget sig och valde istället att transportera malmkoncentratet till Pitkäjärvi vid Malmbanan. Där lastades det om till järnväg och transporterades till hamnen i Narvik. När Kaunis Iron tog över, fraktar de fortfarande på lastbil samma sträcka. 

 

Northland Resources fick dispens av Trafikverket att köra lastbilar med en totalvikt på 90 ton (60 ton är normalfallet). När Kaunis Iron tog över har de fortsatt med lastbilstransporterna, och enligt bolaget är den totala sträckan som malmbilarna kör årligen i nuläget strax över en miljon mil. Det motsvarar ungefär 250 varv runt jorden och orsakar koldioxidutsläpp på 15 000 ton årligen. 

 

Det har krävts en omfattande upprustning av vägen mellan gruvan och Malmbanan för att den ska hålla för lastbilar med en totalvikt på 90 ton. Trafikverket räknar med att totalt investera 2,6 miljarder i vägbygget, men då arbetet kommer pågå i ytterligare några år så kan kostnaden komma att förändras. Av detta ska Kaunis Iron betala 127 miljoner kronor, enligt åtgärdsplanerare Henri Kassberg på Trafikverket i Luleå. Forskarna Mikael Malmaeus och Eva Alfredsson har visat på kopplingen mellan investeringar och klimatutsläpp, och en studie som gjorts på svensk data visar att en investering på en miljon kronor i genomsnitt orsakar 30 ton koldioxidutsläpp.

 

Kaunis Iron har genomfört ett första försök med en eldriven lastbil. Den var lastad med en fjärdedel av den last som de dieseldrivna lastbilarna tar, dessutom krävdes det en laddning längs vägen. Det är tänkbart att teknikutvecklingen kommer att göra det möjligt att tillverka eldrivna lastbilar som klarar de långa och tunga malmtransporterna, men tills dess kvarstår att lastbilstrafiken kopplad till gruvverksamhet står för stora koldioxidutsläpp. 

 

Nio döda i olyckor 

Olycksrisken har ökat markant för trafikanter och vilt längs den cirka 16 mil långa transportväg på landsväg till omlastningsterminalen Pitkäjärvi i Svappavaara för vidare frakt på järnväg till hamnen i Narvik. Vägen är bara delvis ombyggd och har tvära kurvor och dålig sikt på vissa ställen. 

 

Lastbilarna har tillstånd att köra med 90 tons totaltvikt, och avåkningar vid halt väglag är vanliga. Sex unga personer i en minibuss omkom i januari 2019 i en frontalkrock med en av lalstbilarna. Totalt har nio personer omkommit i olyckor med malmlastbilar på väg 395. Åtta av dessa personer har omkommit i krockar med malmlastbilar, och en singelolycka på grund av avåkning med malmlastbil.