Fäboliden

Fäboliden, Västerbotten.

Dragon Mining får slutgiltigt nej

I juni 2024 beslutade Högsta domstolen att inte ge prövningstillstånd till Dragon Minings guldgruva i Fäboliden, vilket resulterar i ett slutgiltigt nej, bland annat då de negativa effekterna av gruvan och transporterna blir för stora.

Dragon Minings projekt Fäboliden i Lycksele kommun har varit kontroversiellt sedan starten. Gruvbolaget bakom, Dragon Mining Sweden AB, är ett australiensiskt bolag som även driver gruvor i Finland. Sommaren 2022 sa Mark- och miljödomstolen nej till gruvplanerna. 

– Det är första gången, mig veterligen, som ett gruvprojekt fått avslag i en Mark- och miljödomstol, sa författaren och journalisten Arne Müller som länge granskat gruvnäringen i Sverige. 

 

Avslaget har flera grunder, bland annat Örån i Öreälvens vattendrag, som är Natura 2000-skyddat, hade blivit recipient av vattnet från gruvverksamheten. Störningar från trafiken för närboende, samt effekten på renskötseln i området, är några av dem. 

 

Vapstens sameby var emot planerna på gruvan, liksom Naturskyddsföreningens lokala krets, som under arbetet med att stoppa gruvan utsattes för hot och hat.  

 

Allt fler vill prospektera för nya guldgruvor i den gröna omställningens namn, men faktum är att endast 10 procent av guldet används för industriella ändamål. Här finns bara en viss koppling till den pågående industriomställningen, då guld används i liten utsträckning i elektroniken i moderna bilar. Utöver detta, finns en relativt konstant andel som går till smycken. Den andelen minskar dock. Den allra största – och växande – andelen går till centralbankerna och till sparande i guld, vilket inte har någon samhällsnytta alls. Då guld även kan återvinnas till nästan 100 procent så blir det heller inga förluster.

– Nya guldgruvor går inte att försvara, säger Arne Müller.