En inhemsk batterifabrik spelar stor roll, när elektrifieringen av samhället är i full gång

Foto: Northvolt

Nyheten om Northvolts konkurs är kanske inte förvånande – men betungande. För enskilda personer, för kommunen, för många andra företag, och för den pågående omställningen av industrin, och vårt gemensamma kliv mot en elektrifierad, fossilfri framtid. 

 

Vi i Naturskyddsföreningen har varit positiva till fabriken i Skellefteå och vi hoppas att alla investeringar som har skett inte varit förgäves. Industriomställningen som pågår i norra Norrland är en nödvändig del av den globala transformationen till ett fossilfritt industrisamhälle och i förlängningen ett hållbart samhälle i sin helhet. De pågående klimatförändringarna utgör en av de största utmaningar som mänskligheten någonsin stått inför, och en omställning av hela samhället är nödvändig för att undvika de mest katastrofala effekterna. Här spelar en inhemsk batterifabrik stor roll, när elektrifieringen av samhället är i full gång. 

 

De omfattande industrisatsningar som görs i norra Norrland innebär en samhällsomvandling med både stora möjligheter och utmaningar, inte minst för samhällena som Skellefteå nu blev varse om. Vårt framtida hållbara samhälle kommer behöva järnvägar, solceller och bostäder, vilket gör att fossilfritt stål, elkablar och batterifabriker är nödvändiga – men vi behöver hushålla med våra värdefulla resurser – och inte glömma bort både hänsyn till och inflytande för de människor och lokalsamhällen som påverkas vid exploatering av mark och naturresurser. 

 

Vi har inte inblick så att vi kan bedöma varför satsningen i Skellefteå ännu inte burit frukt. Vi misstänker att satsningen varit för tidsoptimistisk och storskalig. Teknikskiften tar tid och stora resurser. Omställningen är så omfattande och stora teknikskiften kräver seriös forskning, samverkan mellan EU, stater och företag, och får inte bli en tummelplats för kortsiktig ekonomisk spekulation. Det är orimligt att några haussar upp satsningar och sedan säljer aktierna och tar ut vinster innan ens produktionen är i gång. Och skattebetalarna och hoppfulla kommuner får ta smällen. 

 

Naturskyddsföreningen har fortsatta förhoppningar om att någon tar över i Skellefteå så att vi kan ha inhemsk batteriproduktion, och en önskan om att trots den akuta klimatkrisen ha ord som småskaligt och ett lite mer sansat tempo i åtanke. Regeringen måste nu stötta Skellefteå kommun och se till att kommunen även framgent kan utveckla hållbara jobb, och verka för att batterifabriken förverkligas på ett genomtänkt sätt.

 

För att klara en rättvis klimatomställning för alla människor så behöver vi både satsa på ny teknik och ställa om våra konsumtionsmönster. Gärna elbilar, men inte nödvändigtvis de tvåtonnare som slukar el och batteri. Satsa på Norrbotniabanan och bra tåg så att vi slipper ta bilen och flyget ibland. Återvinn mer stål och koppar så att vi inte måste öppna nya gruvor. En del av dessa satsningar kan ge jobb till de som nu blir arbetslösa i Skellefteå. 

 

En på riktigt grön omställning – både av industrin och alla andra, är akut och nödvändig i och med den klimatkris vi befinner oss i. Vi behöver snabba och kraftiga utsläppsminskningar, men vi befinner oss samtidigt i en naturkris som kräver att omställningen sker inom planetens redan hårt ansatta gränser.

 

Ordföranden för Naturskyddsföreningen i Norr- och Västerbotten,

Marie Persson och David Häggblad,

genom strategerna för Naturskyddsföreningens projekt Industriomställningen i norra Norrland, Pernilla Johansson och Lars Igeland