Damning från järnvägstransporter polisanmäld
En polisanmälan har gjorts på grund av damning och nedsmutsning från järnmalmstransporter vid Bergfors på järnvägen mellan Kiruna och Narvik. Transporterna berör gruvbolagen Kaunis Iron AB och LKAB. I utlåtandet från Nationellt forensiskt centrum, NFC, framkommer bl a att: ”Halterna av framför allt koppar, krom, nickel, zink och arsenik i vattenprovet ligger på sådana nivåer att de bedöms innebära risk för människors hälsa eller miljön, om sådant vatten, genom utsläpp till vattendrag eller annat vatten leder till exponering för människor eller vattenlevande organismer”.
Länsstyrelsen i Norrbottens län har uppmärksammat resultaten och kommer att handlägga saken för att bedöma miljöskyddsaspekten. Enligt länsstyrelsen har Kiruna kommun i nuläget tillsynsansvaret för Kaunis Irons järnvägstransporter från Pitkäjärvi och norrut. Helena Söderlund är miljöchef vid Kiruna kommun.
– Det finns oklarhet om vem som har rådighet i tillsynsfrågan. Vem får utfärda beslut och inte. Det är ju där man har vänt sig till Naturvårdsverket för tillsynsvägledning.
Kiruna kommun har redan i ett delegationsbeslut 2014 förelagt Green Cargo (som körde för de tidigare ägarna Northland Resources) att transportera finmalt malmkoncentrat i täckta vagnar eller täcka dessa med presenning eller liknande över hela lastytan. De nya ägarna Kaunis Iron valde att begjuta malmlasten med bindemedlet lignin för att de inte ska damma när de är fulla. Men Lennart Forsberg, boende i Bergfors, misstänker att det kan vara vid återfärderna med tömda vagnar damningen sker.
– Det kan ligga i farans riktning, rent allmänt, men det måste ses på plats, följas upp och mätas eller bedömas på något annat sätt. Det där är något som bolaget får svara på, säger Örjan Osterman, som handlägger tillstånds- och tillsynsfrågor för gruvverksamheter vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Det är lite typiskt för tillsynsfrågor, att det egentligen inte är något som är villkorsbeskrivet, att myndigheter inte på förhand kan kräva för många åtgärder av bolaget, förklarar Örjan Osterman.
– Det är en löpande fråga att kontrollera att miljöeffekterna inte blir för stora och att det finns tillräckliga skyddsåtgärder för att det inte ska uppstå några negativa effekter av betydelse.
Färgar snön svart
LKAB har en grovkornig fines. Kaunis Irons malmslig är mycket finfördelad och har en konsistens som liknar bakpulver eller florsocker. Malmdammet färgar snön längs järnvägsspåret svart, liksom på Lennart Forsbergs gård i Bergfors, Kiruna. Bilderna nedan är tagna i april 2023, men damningen sker året om.
Fotodokumentation visar hur det såg ut när förra ägarna av gruvan i Kaunisvaara fraktade. Ett stort dammoln syntes efter varje malmtåg som körde förbi, även när de passerade centrala Kiruna. Situationen är bättre nu men inte bra, vilket Lennart Forsbergs foton från Bergfors, med svart gruvdamm på snön, visar. Han oroar sig för hälsorisken att fiska forell i bäcken i närheten.
Lennart Forsberg har kämpat i tio år för att damningen från malmtransporterna ska åtgärdas. Helena Söderlund, Kiruna kommun:
– Det är ett pågående tillsynsärende där vi själva också varit ute och tagit bilder och samråder med länsstyrelsen hur vi ska gå vidare i frågan. Det är inte så att vi ignorerar det här klagomålet men vi har inte obegränsat med resurser att lägga på ett ärende.
Kiruna kommun säger sig ha svårt att gripa sig an ärendet, som har varit pågående i flera år.
– De prover som tagits kunde vi inte typa, då det inte fanns något laboratorium som kunde skilja ut vilket bolag som har smutsat ner. Det är en bevisfråga, säger Helena Söderlund, Kiruna kommun.
LKAB har på direkta frågor från länsstyrelsen avvisat att nedsmutsningen beror på damning från deras produkter.
– Nästa steg är att titta på om det finns anledning att ställa motsvarande frågor till Kaunis Iron. Det är eventuellt en uppgift för Kiruna kommun, säger David Berggård på Länsstyrelsen i Norrbotten
Tillsynen måste få ta sin tid, menar Helena Söderlund:
– Det är ju som att berätta vart man är på väg i en brottsutredning. Ärendet pågår och vi kommer ju att göra någonting åt det här, så klart. Där behöver vi samråda med länsstyrelsen.

