Beslut från EU-kommissionen rörande Critical Raw Materials Act
Den 25 mars 2025 kom beslut från EU-kommissionen rörande Critical Raw Materials Act; den nya gruvlagstiftningen handlar framför allt om att EU behöver bli mer oberoende av bland annat Kina och Ryssland när det gäller så kallade kritiska mineraler. Lagstiftningen, som antogs i maj 2024, innehåller en rad regler för att säkra tillgången på råvaror. Det finns totalt 34 listade mineraler, bland annat litium, kobolt, mangan och sällsynta jordartsmetaller som behövs för den gröna omställningen – dessa råvaror är viktiga komponenter i bland annat bilbatterier, vindkraftsturbiner och solpaneler. Lagstiftningen handlar inte enbart om ökad utvinning, utan även om återvinning.
De projekt som klassas som strategiska får en gräddfil genom tillståndsprövningen – redan inom 27 månader ska tillståndet stå klart. Naturskyddsföreningen anser att den nya lagen riskerar att försämra kvaliteten på miljöprövningen, och därmed riskerar att skapa problem för naturvärden och lokalbefolkning. Gruvor har, som bekant, alltid en enorm påverkan på miljön.
Totalt godkändes 47 projekt i hela EU, varav 3 i Sverige. De svenska gruvprojekt som fått strategisk status är LKAB:s ReeMap, som inkluderar Malmberget, Per Geijer- fyndigheten i Kiruna samt industriparken i Luleå, Talga AB:s projekt Nunasvaara i Vittangi för utvinning av grafit, och positivt nog ett återvinningsprojekt: Northvolt Revolts NorthCYCLE, vars syfte är att återvinna batteriråvaror som mangan, litium, grafit, nickel och kobolt. Hur Northvoltprojektet kommer fortlöpa i samband med konkursen återstår att se.
Naturskyddsföreningen i Norrbotten har gått ut och kommenterat CRMA-beslutet, då alla de svenska projekten hamnade i länet. Klimatanalys Norr fortsätter följa CRMA- projekten.
